A helyes szájmaszk viselés szabályai

MIÉRT VISELJÜNK MASZKOT ÉS HOGYAN?

Iskolánk járványügyi eljárásrendjét (protokoll)  igyekszünk a legszigorúbban betartatni. Intézményünkben eddig nem merült fel koronavírus-gyanús eset. Az eljárásrend tartalmazza a szájmaszk viselését óraközi szünetekben a folyosókon, mosdókban, öltözőkben és az udvaron. Mit kell tudni a szájmaszk viselésének fontosságáról?

A szájmaszkok a cseppfolyós fertőzésektől óvják a viselőjét és a környezetét. Olyan természetes védelem, ami megakadályozza, hogy a köhögéssel, tüsszentéssel távozó, fertőző nyálcseppek a másik emberre terjedjenek, így csökkenthető a fertőzés veszélye, ezért általános védekezésre alkalmas.

Az ember percenként az arcához nyúl, megvakarja orrát, szemét úgy hogy észre sem veszi. Nem is beszélve a gyerekekről. A vírus szájba, orrba bejutásának valószínű módja, hogy a mások által kiköhögött, kifújt vírust belélegezzük, kézzel megfogjuk a tárgyakon pl. boltban az árun, kilincsen stb. és utána véletlenül megvakarjuk az arcunkat, kifújjuk az orrunkat. A maszk ezt akadályozza meg. Nem tudunk véletlenül az arcunkhoz nyúlni. Nem jut az arcukra a vírus. Ez fontos tényező és főleg erre jó a maszk.

 

A helyes maszkhasználat lépései:

  1. Mielőtt megfognánk a maszkot, mossuk meg alaposan szappannal és fertőtlenítsük a kezünket.
  2. Ha sebészi maszkot viselünk, győződjünk meg arról, hogy melyik a felső része – a sebészi maszkok felső részében általában egy vékony fémszál található.
  3. Helyezzük fel a maszkot úgy, hogy az az orrunkat, szájunkat és állunkat is eltakarja. Győződjünk meg arról, hogy a maszk megfelelően az arcunkhoz simul-e. 
  4. Ha az orrunkat nem takarja el, az olyan, mintha egyáltalán nem is viselnénk maszkot.
  5. Ha sebészi maszkunk van, szorítsuk össze az orrunkon a maszk felső részét, ezáltal a fémszál felveszi orr görbületét, és jobban arcunkhoz simul.
  6. Kerüljük az arccal és a maszkkal történő bármilyen érintkezést.
  7. A maszkot pántjainál fogva távolítsuk el, mely után ismét javallott a kézmosás és fertőtlenítés.
  8. A legtöbb maszk mosható, vasalható, ezáltal sokáig használhatjuk. Akár naponta kimoshatjuk 60 fokos, szappanos vízben, kevés dörzsöléssel. A pántjánál fogva akasszuk fel, hagyjuk kicsöpögni, hamar megszárad és vasalható lesz.

Ne felejtsük el, hogy a járvány elleni védekezés egyik legegyszerűbb, mégis talán leghatékonyabb módja a szájmaszk viselése, ezért kérünk mindenkit az iskolai intézkedéseink maradéktalan betartására!

Somogyiné Keszthelyi Judit sk. igazgató